frENZ~~

:heartbeat::

Thursday, April 21, 2011

LAIN DARI YANG LAIN

Assalamualaikum,

Ape yang lain dari yang lainnya???.

Makanan Indonesia lerr...Yeah bebeh..memang banyak bezanya..Ape yang aku tak pernah tengok di Malaysia semua nya ada. Agak jakun seketika..Jap!!Jakun tuh kasar sangatkan..hahaha..Apekata teruja..hehe..

Di Malaysia yang aku pernah rasa makanan Indonesianya Bakso, Soto, Ayam penyet , Mee Kuning.

Tapi di Jakarta..OMG!!!!semua ada..eh...bukan semua tuh makanan Malaysia. Maksud aku makanan tradisi mereka...hehe.

Aku diperkenalkan pelbagai jenis makanan di Jakarta oleh Yasmin juga..

Lihat d bawah :-



1-SOMAY

Somay ni ade ikan,kentang,tauhu,telur dan bumbu kacang. Bumbu bermaksud kuah ye adik2...gahahahaha..



2-MARTABAK

Ok. Martabak ni kalo di Malaysia kita panggil apam balik. Tapi di sini Indonesia mereka panggil Martabak..Eh, ada beza sikit martabak ni tebal lagi n Isinya jangan cakap la..ade,cheese,coklat,susu n bijan or disana panggil wijan..hehe





3-SATAY AYAM

Rasenya masih sama seperti di Malaysia cuma agak sedikit basah...tak garing..Kuah kacangnya mereka akan blend sampai halus. Kalo kitakan kacangnya diblend kasar..ewww...haaa..yang ni menarik.ada lemang lagi..kitakan selalu dengan nasi impit.rite??:P .Nak lemang time2 raya je jupe..Di Indonesia tak payah...makan satay jupe la lemang..wahhahaha


Dah2X, tuh makanan aku dok coret2 ni...gahahaha...Cukup la rasenye..Kalo aku dok cite lagi korang bukan paham pun...wahahhahaha...kecuali!!korang datang sendiri di Jakarta n rase sendiri makanan ape yang aku dok bebelkan ni...baru world!!!

Sekian terima kasih

Peace!hahaha

Wednesday, April 20, 2011

Sy menang!!

Assalamualaikum,

hai korang...

SAYA MENANG CONTEST!

lalallalala...Tak sangka sungguh...Saje je try2 contest ni..N tak sangka pulokk leh menang..waHhhhhh...amat teruja..hehek

Contest ni anjuran blogger rupawan cintazulaikha.. hahaha..buat kakak ..wah..tetiba ber' akak lak.gahhaha..

'saya da emailkan data2 yang diminta tuh...'


Sebenarnya aku join contest ni setelah di tag oleh tuan punye blogger..hahaha..yeker??rasenye ye..haha..Nak taw ape aku dok letak pic sempoi..klik link ni...hehek

Sonok pe join contest ni..Bagi blogger yang kadang2 takder idea tuk berENTRY ape kate korang juz berCONTEST je..OK what..

Kalah menang adat la tuh..

Kalah cube lagi.Menang riak la sikit..haha...joke2..

Otay...Tuh je nak habaq mai sambil



'Mata ke atas, Tangan ke dada'


hahhahhahahaha

Sunday, April 17, 2011

Uniknya INDONESIA

Assalamualaikum,

Entry aku masih lagi berkisarkan Indonesia..haha...layan kan je yeopp..Aku menaip entry ni berdasarkan pengalaman otay...Berkongsi serba sedikit pengalaman aku di sana.Mana taw korang pun bakal ke Indonesia.haaa..da de la sikit2 cerita tentang negara seberang...kannn..kan.

Bus oh bus...ternyata Indonesia mempunyai lorong bus yang menarik!!!yaaaa..ni yang menarik perhatian aku..



Korang nampak tak bata-bata tuh??yeahhh..ituh adalah laluan bus..Ade 3 line jalan, sebelah kanannya di buat pembahagi. Dihadang dengan batu bata.Ini bermaksud, bus hanya di benarkan melalui lorong kanan sahaja iaitu pertengahan jalan bolak dan balik..paham omongan aku??haha...Tak paham letew..Aku da paint kan...korang tengok la sendirik...hahah

C??OMG!!Macam tak percaya je..menarik kot..kita hanya akan nampak bus bergerak dibelah kanan sahaja tanpa ada kenderaan lain..wow!!Nak tunggu bus pun kena tugu kat tengah2 yang ekcelli die da buat kaunter menunggu bus pun.Amazing kan.


Yang ni pulokk peraturan di jalan raya..

Dari jam 7.00AM – 10.00AM waktu Indonesia

Kenderaan yang melalui kawasan ni kalo penumpangnya kurang dari 2 orang akan didenda pak polisi kecuali kenderaan awam...hahaha..Menarik rite??Tak muleh bayangkan kalo di Malaysia ade peraturan macam ni...demm..jenuh la..Sebab semua menggunakan kenderaan sendiri n kalo naek kenderaan awam..errr..agak mahal deh.kecuali train or monorail.Pelik jugak la kan... nape ade peraturan macam ni, ngupe2nya untuk mengelakkan kesesakan jalan raya.Ewww.Tak sangka ade peraturan ni..Salute la!!.haha


Pemandu2 mereka sangat berhemah..yeahh.seyesh!1st aku memang xcaya la...korang bayangkan...Jame memang jame tapi mereka masih ada santunnya .

Jalan raya di indonesia tak same seperti di Malaysia..Di Malaysia jalannya ada ditanda garis putih kan..tapi di Indonesia tak..So, pelik jugak macam mane mereka nak controlkan.Kalo ade yang nak memotong mereka dengan santunnya akan bagi laluan..hon memang ade la kalo kete tuh terlalu dekat je.

Di Jalan raya mereka bukan aje ade kereta, bus, moto, teksi, lori, ade bajai n macam2 lagi la.ilex je aku tengok..hahaha...So, pendek kata terasa aman la kalo dok dalam kete time2 jame.haha....Sure xeksiden...gerent

Lagi2 Polis! semua tempat die ada..So, rase selamat la..Yang aku cerita ni PUSAT JAKARTA otay..area selain Pusat Jakarta aku tak taw sebab aku datang di Jakarta atas urusan kije. Bukan untuk bercuti ek...muhahahhaha..

Dah2 cukup sampai sini je entry kali ni..hahaha...

Ade mase aku entry lagi k..

Daaaaaaaaaaa.. :)