frENZ~~

:heartbeat::

Tuesday, March 8, 2011

Hari Wanita

Ermmm..
Hari ni Hari Wanita Sedunia rupanya..huhuhu...mulanya memang aku tak tahu pun.Pagi tadi dok bertwitt. Tengok Timeline penuh orang dok twitt "Selamat Hari Wanita'. Baru kutahu..:p Ekcelli...Aku ni wanita..Terasa Bahagia pulokk..hehekhekehek..;p

Apa istimewanya wanita?? Meh sini nak habaq..hehe

Disebutkan dalam sebuah hadis :

“Berbuat baiklah kepada wanita, kerana sesungguhnya mereka diciptakan dari tulang rusuk, dan sesungguhnya tulang rusuk yang paling bengkok adalah yang paling atas.Maka sikapilah para wanita dengan baik.”
(HR al-Bukhari Kitab an-Nikah no 5186)



Kami wanita

Jelas dari hadis ni kan yang wanita lelaki sememangnya harus berbuat baik kepada wanita kan.:D Tak kisah lah sama ada lelaki ituh suami, ayah, anak lelaki atau apa sahajakan. lelaki berhak untuk mengarah wanita tetapi mesti yang ke arah kebaikan ok!


Seperti yang kita tahu yang paling atas setelah pangkal rusuk, itulah tulang rusuk yang paling bengkok.Jelaskan??.. So, maknanya, yang bengkok n kekurangan perlu dibimbing oleh lelaki..seperti hadis yang ni :

Aku tidak melihat orang orang yang kurang akal dan kurang agama yang lebih bias menghilangkan akal laki laki yang teguh daripada salah seorang diantara kalian (para wanita).”
(HR. Al Bukhari no 304 dan Muslim no. 80)

Now, Jelas n telus kan penerangan aku yang tak bape nak pro ni..huhuhu.baru blaja beb..:) hope paham la ye..heeee..


**bahagia di lahirkan sebagai wanita.:)

15 comments:

En. Reen said...

Saye cop wanita yg kedua dan ketiga dari kiri itu. Maseh.

Cik Bee~! said...

En.REEN :

sesame ..

yg kedua dr kanan camne lak??hahaha

Shamsuddin Amin said...

slamat hari wanita... =)

Cik Bee~! said...

shamsudin Amin :

Tengkiut..:D

bunga said...

selamat hari wanita..

semoga kita sentiasa menjadi seorang wanita yang solehah..

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Datang terjah dari blog Cik Farah. By Tthe way, Selamat Hari Wanita untuk kamu. Semoga menjadi seorang wanita yang cekal mengharungi liku-liku hidup. :)

Cik Bee~! said...

efyery84 :

eww..yeke..thx beb...bahagia nye d wish..heeeeeee

Cik Bee~! said...

bunga :

thx ya..u2 my dear...heee :D

Cik Bee~! said...
This comment has been removed by the author.
Miss Tira said...

Selamat menyambut Hari Wanita Sedunia. Hehehe. Uniform tu mcm pakaian student KPJ. Anyway nice dan nampak segak. Hehehe :)

Cik Bee~! said...

heheh,thxs yeoww...:D..ni uniform opis sy la..hahaa..
u 2 my dear..selamat hari wanita k..:D

cik zaza said...

selamat hari wanita, kakak!.. x)

Cik Bee~! said...

thx u...u 2..hehe..:D

Encik Peluang said...

tolong la ejas diri cik bee sendiri untuk sy....mana taw leh mencalonkan diri ke....hehehehe

Cik Bee~! said...

Encik Peluang :

hehehhee...isi borang ye...:D