frENZ~~

:heartbeat::

Tuesday, February 22, 2011

Soalan Muhasabah...


Semasa aku sibuk melayan FB..huhuhu...aku terbaca status FEDTRI YAHYA..wahhh.....banyak soalan yang aku fikir, kita patut kongsikan bersama..Soalan nya seperti :-
1) Bila Kali terakhir menangis kerana Allah?
2) Masih Tahajjud & Qiamullail?
3) Sudah diqadakan solat dan puasa?
4) Kekerapan Solat Taubat?
5) Aktif ke Majli Ilmu?
6) Ada ambil duit haram?
7) Banyak sunnah yang diamalkan?
8) Ada musuhi atau aniaya sesiapa?
9) Hari-hari minta ampun pada ibu bapa?
10) Sudah sedia esok mati??

Terkedu kan??...Soalan yang sering kita terlupa....N kalo di utarakan ....mampu ke kte menjawabnya???..hurmmm....
tepuk dada tanya HATI~

Saturday, February 19, 2011

Semua akan indah pada akhirnya.


Baru-baru ni aku tengok cerita dekat astro. Tajuknya Kaisyaf imani, lakonan syarifah amani. Seyesh memang cerita tuh sangat menyentuh jiwa aku yang agak rock ni.hahaha..

Cerita mengenai kesilapan yang terlalu banyak dilakukan oleh kaisyaf dan die koma akibat di tikam. Rohnya berlegar-legar memohon ampun ibunya. Dalam cerita ni dia di beri peluang untuk perbetulkan khilafnya... Hanya Imani saje dapat melihat rohnya...Akhirnya semua diperbetulkan. Khaisyaf diberi peluang ke -2 untuk teruskan hidap. Berubah menjadi lebih baik...

Dalam mood feeling terhadap cerita tuh, aku sempat layan lagu yang ader. Wow...sedap je halwa telinga aku dengar lagu yang tajuknya 'TIADA DUKA YANG ABADI DARI OPICK' ..


Ni liriknya :-

Tiada Duka Yang Abadi

Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini


Sangat puitiskan lirik lagu ni???:)

Sunday, February 13, 2011

no V̶a̶l̶e̶n̶t̶i̶n̶e̶s̶


14hb Februari semakin hampir..ramai anak2 muda mula menganyam mimpi yang berbagai.2.nak kuar berdua la, nk makan tempat romantik la, nak beli bunga bape kuntum la..haish..macam2x..Macam mane 15hb pulak??hari jadi Rasullullah s.a.w??..

Bukan ke dah termaktub menyambut valentine itu haram??lagi pun kte taw kan bagaimana terjadinye valentine...Jangan terlalu mengagungkan budaya barat.ini bukan cara kite...

Okeh utk kte kongsikan bersama...aku listkan nape islam melarang valentine : -

a) Tidak berlandaskan Syariat Allah iaitu Al-Quran dan Sunnah
b) Merupakan perkara bidaah sesat
c) Meniru dan menyerupai perbuatan orang kafir dengan memuja dan menghormati perayaan mereka
d)Festval yang di anjurkan dicemari perkara2 maksiat, percampuran lelaki dan perempuan, nyanyian dan muzik yg merosakkan akidah dan pembaziran

Fatwa : Syeikh Abdullah Bin Abdul Rahmaan

Konkusinya : -

Menyambut Valentine Day (Hari Kekasih) hukumnya haram. Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud, “Dan janganlah kamu menghampiri zina sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan keji dan satu jalan yang jahat.’’ (al-Isra: 32)