frENZ~~

:heartbeat::

Friday, July 30, 2010

sahabat


entry kali ni aku tujukan buat sahabat2 aku..... : -

Apabila kita ingin berteman,janganlah kerana kelebihannya,kerana mungkin satu kelemahan, kau mungkin akan menjauhinya...

Andai aku ingin berteman, janganlah kerana kebaikannnya kerana mungkin dengan satu keburukan, kau akan membencinya....

Andai kau ingin sahabat yang satu janganlah kerana ilmunya, kerana apabila dia buntu kau mungkin akan memfitnahnya....

Andai kau ingin seorang kawan janganlah kerana sifat cerianya kerana andai dia tak pandai menceriakan, kau mungkin akan menyalahinya.....

Andai kau ingin bersahabat....terimalah dia seadanya, kerana dia seorang sahabat yang hanya manusia biasa. Jangan diharapkan semuanya sempurna kerana kau juga tidak sempurna. Tiada yang biasa-biasa menjadi satu sempurna tetapi bersahabatlah kerana ALLAH Fillah......

p/s :....hope aku ni sahabat sejati..:)

-walau ape pun, korang sahabat terbaik aku...tabah tempuhi sume ni.ader hikmah d sebalik ape yang terjadi..teruskn hidup..aku sentiasa sokong korang~~

khas buat : rakan2 MIR...

Wednesday, July 28, 2010

keZEn ku TAwen

Pada 24hb Julai 2010 (Sabtu) dalam jam 7.30 AM aku bergerak menaiki jet selam dari KOREA(cewahhhhh) ke PERAK bersama angah n anak buahku kecik molek scha namenye...hehehe..perjalanan mengambil masa dalam 2 jam..coz jalan jame seh....huhu...sampai perak kena p amik adik aku yang dok study kat POLITEKNIK SULTAN AZLAN SHAH......adeh....banyak betul barang die dok angkut, padahal balik kg tido umah sehari je....hahhaha..(mampus aku kalo die tau aku dok canang pasal die)...:P

Sesampai je kampung aku terus ke umah kezen aku...urm..banyak lagi rupenye persiapan die xsiap...nampaknye aku kena tolong neh..so,..aku ngan muka yang agak buat2x letih..1st p salam2x saudara n cari kezen aku tuk say 'tahniah'....die nikah 23hb (jumaat)..huhu... then baru p melantak jap....pastu aku tolong la pape yang patot...yela..naty kawen aku dorang lak tolong..baru fair..hehehe...settle pape patot..aku dok kenyit2x mata ngan angah...soh die wat alasan nak lik umah jap..ngantuk seh....ingat nak lik umah tido jap..huhu..

Settle da cubaan melolos kan diri..hahaha...sampai je umah..mata aku melilau-lilau mencari katil sampai dalam ati menjerit2x ...


'di mana kamu katil..!!!...iskiskisk'


ini katil impian aku...hahahhaa

akhirnye ape yang di cari jumpe gak...pe lagi memintal mimpi la aku pastuh..hahahha...tiba2x...'gedebuk!'.......aik...terasa sakit belakang aku....iskiskis...terjatuh katil lak..hish...salah lending seh..arghhhhhhh..sakit belakang..cesh...

Pas maghrib aku gerak ke umah kezen...malam tuh de buat tahlil n kenduri doa selamat..up sikit la..sekali ngan berinai la.hahaha.tugas aku malam tuh dok inaikan kezen aku ni.xpe la dari basuh pinggan...tak sanggup seh...banyak giler...hahahha..so,ngan berhati2x aku pun memulakan la ukiran kat tangan kezen aku yang mulus tuh...haaaaaaaa....siap gak akhirnya..cun gak..tak sangka..rupenye aku ni de darah2 seni...lawa giler...tak tipu!!!ini seyesh..:)))))



picture ni ye tipu....huhu

***********************************

Esoknye,...25hb (Ahad),....masa yang aku tunggu2x..melaram la..hahhahaha....Tema purple..apelagi, selongkar la almari baju..akhirnyeeeeeeee....jupe gak baju aku yang HOT...hahaha..tugas aku untuk menjadi pengapit telah terbatal dengan alasan aku sakit poyot...well...aku berjaya,..tgk pic aku ni pun korang akan nampak yang aku memang sakit..heheh..


cik bee n nurul (kezen ku)..cntik?...:)

Da besh thing pasal WEDDING kezen aku ni, semestinye pasal husbandnye.yela..sebelah umah kot...kalo raya tak payah gadoh2x..senang je..hahhaha....pandai gak kezen aku ni dok pikir jangka panjang....huhu...i wish korang happy smpai bile2 n cepat2 la dapat kan anak...huhu..


pelamin

p/s : mase aku bile eaa.....peace yow~!:P

Monday, July 26, 2010

Lihat la dunia sy ader.....

lebih tinggi dari biase....

kasut baru.....bole tahan la..calor itam.masuk la dengan pape baju aku..huu...cantik..... x?..hoho...sajer je msk dlm blog....1st time woo aku dok publish kasut yg agak2 cun ni, mahal pun de....jgn tak caya..hahahhaa...

kegunaan hanya d opis..aku takkan pakai kalo kuar opis..takut kalo.....kalo...korang sambung la ye ayat last tuh..hehehe

mode : happy ya amat..coz shye de kasut baru...lalallalal~~~

Thursday, July 22, 2010

-Persoalan kepada jawapan-

moshi3x...hehehehhe....
nape tajuk entry aku kali ni mcm ni...huhu...ini di sebabkan aku sedang agak tak betul sedikit di sebabkan beberapa perkara...:(

ntah la...aku cube yang terbaik untuk buat ape yang aku janjikan pada diri aku sendiri.....tapi aku rase aku tak bole..hurm..mase aku tak berapa betul ni..aku terbace dlm web pasal ni..n aku rase aku patut kongsi ngan korang...pas bace ni aku rase ok.ermmmm....seketika la kot..huhu..insyaAllah...pas ni n selamanya aku OK ...huhu...so,meh la kite bace n hayati k..huhu...


******************************************************


Bila anda bertanya: “kenapa aku diuji??”

Allah SWT berfirman:
“apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang dusta.”
(Al-Ankabut : 2-3)


Bila anda bertanya: “kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?”

Allah SWT berfirman:
“boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
(Al-Baqarah : 216)


Bila anda bertanya: “kenapa ujian seberat ini?”

Allah SWT berfirman:
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya”
(Al-Baqarah : 286)


Bila anda bertanya: “kenapa rasa kecewa?”

Allah SWT berfirman:
“janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.”
(Ali-Imran : 139)


Bila anda bertanya: “bagaimana harus aku menghadapinya?”

Allah SWT berfirman:
“wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”
(Ali-Imran : 200)

Allah SWT berfirman lagi:
“dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”
(Al-Baqarah : 45)


Bila anda bertanya: “apa yang aku dapat daripada semua ini?”

Allah SWT berfirman:
“sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka..”
(At-Taubah : 111)


Bila anda bertanya: “kepada siapa aku berharap?”

Allah SWT berfirman:
“cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain daripadaNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal.”
(At-Taubah : 129)


Bila anda bertanya: “aku dah tak dapat bertahan lagi!”

Allah SWT berfirman:
“…dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”
(Yusuf : 12)


source : Buatmu Wanita - Suzana Ghazali, terbitan Buku Prima S/B


**********************************************


erm....dah bis bacekan.........pandangan korang?...


@>------- pada aku,setiap yang berlaku ade hikmahnye...huhu



......................

Saturday, July 17, 2010

R-Move-E

moshi3x....hehehe..
urm..ape korang rase entry aku kali ni....R-Move-E....dalam erti kata laen REMOVE..unlikes dis~!..huhu....aku d remove dari frenz list my frenz..OMG!!...bengangnye..nape nak buat macam tu???...reason??...

kalo orang yang aku tak kenal wat macam tu..its ok..tapi, ni yang aku kenal..nak kate frenz list dah penuh..bukan..habis tuh..nape nak REMOVE?..aku bukan nye xcited giler nak frenz pun..tapi name pun kenal..so, kite pun frenz la dalam FB...nak
eratkan silaturrahim namenye..

melalui FB la aku taw cite korg n pic latest korg.. yela kite kan jarang jumpe or lagi senang
'lansung tak jumpa pas abis study'.....so????....hurm..bile org da wat camtu..aku rase cuak la + sedih...hurmmm..its up 2 u nak wat camtu...aku tak kesah...[ dlm ati ...(+_+).. ] huhu

sekarang ni,
kije REMOVE someone dari frnz list mcm da jadi fenomena lak...kalo yang tak kenal buat camtu takpe...yela frenzs dorang kan 5000++ kot....banyak tu...[ayat perli aku..hahhaha]..tapi agak2 la yang kite kenal tu...jgn bg alasan cam ni...

'ala..aku t'remove ko la BEE....mane aku taw 2 ko...'


beb!!!..'im not stupid!'

dari 1st aku sign in FB aku tak pernah change my nick name...always 'CIK BEE' okeh..so....reason yang di bagi agak goyang la...da 3 rd times aku d removed....itu pun dari org yang same..ape kes?..or aku yang buat kes ni..hahhaha

hurm...cara aku type ni cam mara giler je...haha...da la..maleh aku nak pikir..benda dah jadi kan...cam peribahasa ni..


nasi da jadi bubur....

hurmmmmmmmmmm....aku masih mengeluh dalam keadaan cuak..huhu..


p/s : ngah sakit ati ni...huhu


Thursday, July 15, 2010

Cerita yg macam-macam

hey...hey...hey..:)

mesti pelikkan asal aku dok hey..hey....hey..huhu,,...ni salah 1 cara awek muda senaman bibir.....huhu....sekarang da bulan julai..next month da puasa...yg puasa ganti tuh xtau la dorang da ganti lom...mintak2 da ganti la..aku?...4 sure da bis ganti..hehhehhe....arini puasa sunat(15hb julai 2010)..adeh..dugaan toi..bau-bau makanan kat sini..tergugat iman...hahhah...tapi aku relax je..ala...setakat makanan yang tiap2 ari makan tu pe la sangat kan..kecuali PAUL!..hahahaa sambil2 puasa leh diet..hoho..takot la berat badan bertambah...lagi satu betul ke kalo bulan puasa peratus kenaikan berat badan tu tinggi?..confius aku..hahhhaa...setahu aku bulan puasa la kite kurang makan..tak tau kalo yang time berbuka tu melantak habis habisan..hekhek..:P...ala,aku cite..tapi aku wat gak naty...riso gak..huhu..mintak2 di jauhkan la..aminnn...( yang penting ati kan )..:)



ok...kite tukar topik la ye.....puasa je..lapo perut....hehhee...next week aku nak balik kampung...entry dulu kan de bagi taw my kezen nak kawen...so, 24hb n 25hb aku akan balik kampung....dengar2x ramai turun naty..leh la jupe saudara mara..rindu ma....lama giler xketemu...nak harap jupe pun time raya...hurm....now...aku rase nerves sikit..yela...kezen aku soh aku jadi pengapit..oh no!!!!....tidak sama sekali...giler ape..orang tua2x ckp...kalo kite jadi pengapit...insyaAllah....pastu kite lak kawen..hahhaha..plezzzzz....no way~!!!!!...aku terlalu muda untuk ituh..hahhaha..lupe kan ape yang di suruh kezen aku...tapi nak bagi alasan ape ea..ermmmm..mengeluh lagi...tolong korang..any idea??..(+_+)

lupe lak...sekarang da musim buah-buahan...teringin lak pegi dusun someone tuh.hehhehe..besh sangat..de manggis, langsat, rambutan, mata kucing dll....mase kat sane..aktivitinye,kuar pagi2x p umah sedaranye then mula la kije memetik buah.sampai tengah ari..huhu..paling teringat durian la...sebab aku ni minat giler durian..maka, terpaksa la die bwk durian tuh ke KL ngan keretanya.duriankan berbau..hahahhaa.sampai sekarang ingat lagi..xleh blah..mmg 'kenangan terindah' la..yela,kenal la 1 tempat tu..hehehe...tapi name pun kenangan kan...now tinggal kenangan..yg penting kenangan tuh tetap kekal kat ati aku sampai bile2x..hurmm


haaa..aku de la belaja bahse mandrin sikit ngan sorang member ni.die soh credit sikit name nye kat blog aku.,katenye nak fofular sikit...okeh la...member kan...aku creditkan la namenye..snixamo...(blanja mkn taw) .hahahaha...bek la..camni ye..ikut taw korang..haha..


laoshi - cikgu

bu - tidak

wei shenme - kenapa

mei you - tiada

he cha - minum

chi fan - mkn nasi

bu shu fu - tak sihat

toutong - sakit kepala

laoban - taukey

penyou - kawan

shengri kuaile - selamat hari jadi

xiansheng - encik


fuhhhhhhhhhhhhh...byk gak yg aku belaja ni..hahhaha...


urmm...ok la..aku stop sampai sini dulu la..heheh....naty aku update entry g..:)..da di du..



p/s :: plzz bg idea tuk elak jd pengapit ni..huhu(+_+)

Friday, July 9, 2010

NeeD OFF DAy 4 WORLD CUP!!!

yuhuuu~hehehe..moshi3x...:)
erm....kite sume da taw kan FINAL WORLD CUP pada date 12hb Julai 2010 jam 2.30Am..huhu..date tuh ingat kan cuti la bile tgk schdule...hahhaha..rupe2nye Manager takder bagi cuti date tuh...adeiii,...kesian aku ni...tgk WC..sok nak keje..mate jadi panda..sob3x..


jgn camni udah la.....huhu

Ape yg penting sekarang mesti bagi HOLLAND MENANG..caranya..bg sokongan la.takkan nak harap SOTONG lak..aduyai PAul..hahaha..doa2 la ye..huhu...aku taw korg kan taw yg aku ni SOKONG BRAZIL...hukhuk ni bukan nye aku lalang seperti kate frenz aku yang xlogik..apeda...aku ni sokong WORLD CUP..mane2 yg msk FINAL aku sokong la......salah ke????..iskiskisksikisk...tu pun kena bahan..ces...laen la EPL..kalah..duk diam2 sudey...kan,kan,kan.....hahahhah....kalo la HOLLAND menang..aku nak mkn limau je time tuh..hahahha...idop ORANGE....:)..welll....kite tugu jela FINAL WC tuh...hehehhee..cite sini pun...FINAL lom g..so,susah nak bg taw...heheh...

MODE : DUP>>DUP>>DUP>>WC la..ces...

Tuesday, July 6, 2010

The nutritions to our souls::

Sometimes …..
pe
ople come into your life and you know right
away that they are meant to be there.
They serve some sort of purpose like
teaching you a lesson
or helping you figure out what you want to become.

These people can be your roommate, neighbors, professor,
long lost friends, lover, or even a complete stranger who,
when you lock your eyes with his,
you know that he will
affect your life in some profound way.

Sometimes things happen to you
and they may seem
horrible, painful and unfair.
But in reflection, you realize that without overcoming those
obstacles you will never have realized your
potential, strength , will power of ur heart

Everything happens for a reason.
Nothing happens by chance or means of good or bad luck.
Illness, injury, love, great loss, and sheer stupidity,
occur to
test the limits of your soul.

Without this small tests, like illness or relationship,
life would be a smoothly paved, straight, flat road to nowhere.

A safe and comfortable but dull Life does not give you anything.
Your experiences create who you are.
You can learn a lot from them.

If someone hurt or betrays, or break your heart,
forgive them, for they have helped you learn about trust
and importance of being cautious to whom you open your heart.
If someone loves you,
love them back unconditionally,
not because they love you but because they
teach you to love and open your heart
and eyes to thing you would have never seen or felt before.

Make everyday count,
appreciate every moment
and take them from it everything that you possibly can,
for you may never be able to experience it again.


mode :: i forgive n learn about trust!!

Saturday, July 3, 2010

::SaD!S WORLD CUP::

Moshi3x..huhu....
hello......im back..hee~~sempena ngan demam bola ni...aku akan cite pasal bola la..huuu...semalam (02hb Julai 2010) lawan bola BRAZIL Vs NETHERLANDS.....urm..memang syiok la...babak 1st memang BRAZIL terer giler la...GOL 1st wat aku teruja...tapi...tiba2 pastu NETHERLANDS leh sama kan kedudukan 1 sama...iskiskisk...aku ingatkan kedudukan tu tak kekal..yela,BRAZIL kan hebat,so,sure2 la BRAZIL leh back up tuk dapat kan GOL ke-2..alih2x NETHERLANDS leh dapatkan GOL ke-2 lak..sadisnye....OMG..mmg sadis...aku yang confident BRAZIL leh menang akhirnya terpaksa terima yang BRAZIL kecundang di tengah jalan..sob3x...nak wat camne...terima la ngan ati terbuka...pape pun BRAZIL da lakukan yg terbaik..aku rase BRAZIL kalah coz sorang da kena buang padang..so, SPIRIT dorang kurang..tambah2 kedudukan 2-1..nak kejar susah la..mase tambahan yg de pun xdapat nak samakan kedudukan..huhuhu~~~ takpe BRAZIL...im PROUD to u...Seyesh....in HEart 4 EVer,,:))




TEAM BRAZIL WORLD CUP 2010